top of page
taustatesti.jpg
JULISTE_korjattu.jpg

9.12.2022 - 31.1.2023 Kemin Sarjakuvakeskus

Marina Takalon katu 3, Kemi

31.1.2023 - 31.3.2023 Lapin AMK Kosmos

Tietokatu 1, Kemi

 

Lapin ammattikorkeakoulun kuvataiteen 2. vuosikurssin opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet 3D-mallinnuksen kurssilla figuureja, joiden punaisena lankana on toiminut suomalainen mytologia. Muinaisuskon hahmoista on tehty päivitettyjä versioita ja mietitty samalla niiden suhdetta aikaan.

 

”Pakanoiden paluu” kertoo nimensä mukaan kristinuskoa edeltävien uskomusten paluusta. Ajasta jolloin erilaiset uskomukset, henget, jumalat, loitsut ja muut olivat osa arkea. Kyse ei ole niinkään siitä, että kuollut asia herää näyttelyssä henkiin, vaan että aina olemassa ollut asia tulee taas näkyviin.

 

Näyttelyn hahmot on jaettu kolmeen kategoriaan: Ylinen, Keskinen ja Alinen. Siinä missä Ylinen levittyy taivaana Keskisen ylle, on Alisen maailma vaikeammin tavoitettavissa. Kulkutietä Alisen ja Keskisen maailman välillä kutsutaan nimellä Lovi. Se on portti kahden maailman välillä. Ylisessä on jumalten maailma, missä Ukko ja Akka hallitsevat. Keskisessä maailmassa ovat mm. haltijat ja eläinsielut. Se antaa kodin sekä ihmisille että maallisille jumalolennoille, hengille ja haltijoille. Alisessa on vainajien maailma, jotka kaipaavat elävien seuraan. Alisessa sijaitsee Vainajala ja Tuonela. Louhi hallitsee Manalaa, jota Manalan hurtta vartioi.

Lankea loveen ja tule tutustumaan Lapin AMK:n kuvataiteilijoiden 3D-teoksiin, joissa kansantaruista tutut hahmot ovat saaneet uudet, modernit ulkomuodot. Hahmoja löytyy niin jumalten ja elämän kodista Ylisestä, luonnon ja haltioiden kauniista Keskisestä kuin pimeästä ja tuhoisasta Alisesta.

bottom of page