top of page
metsa_edit_v5.png

Keskinen

Elämä. Muutos. Tasapaino.

Näyttelyn teokset on jaettu kolmeen teemaan vanhan maailmankuvan mukaan.

Asumme erinäisten henkien ja olentojen kanssa Keskisessä, jossa monet asiat tasapainoilevat tämän- ja tuonpuoleisen välillä.

Mielikki

Mielikki oli muinaissuomalaisten uskonnossa metsän kuninkaan Tapion vaimo. Saadakseen Mielikiltä lahjaksi saalista tuli metsästäjien puhua ja laulaa imartelevasti Mielikille. Työn tuloksia, metsän kauneutta, kuten myös Mielikin omaa kauneutta, kannatti metsässä liikkuessaan kehua. Harvoin ihmisille näyttäytyessään Mielikki usein huvikseen pukeutuu Tapion harmaaseen naavaturkkiin ja -hattuun. Mielikki on taitava parantaja. Mielikkiä rukoiltiin erityisesti pienriistaa pyydettäessä."Siniviitta, viidan eukko, / mieluinen metsän emäntä! / Anna tie, avaa portti / minun metsällä käydessäni."

Kaupunkitonttu

Kotitonttu tai kodinhaltia on kansanperinteen olento, jonka uskottiin pitävän huolta ihmisten asuinrakennuksista. Tontun ajateltiin tulevan taloon silloin, kun takkaan sytytettiin ensi kertaa tuli. Kodinhaltioita kuvattiin pääasiassa hyväntahtoisiksi olennoiksi, mutta ne kuitenkin vaativat talon asukkailta kunnioittavaa käytöstä. Jos tonttua loukkasi, saattoi se aiheuttaa talon omistajille ongelmia sekä onnettomuuksia. Nykyaikaisen kaupunkikotitontun elämä on rankkaa. Urbaanissa viidakossa on vaikea kulkea, ja ongelmia saattaa syntyä paikallisen faunan kanssa. Betonierämaan kovettamat linnut, jyrsijät sekä kotikissat tuovat tontulle kovan vastuksen. Onneksi joskus kuitenkin onnistaa, ja ystävyyksiä tontun sekä eläimistön välille saattaa syntyä. Tämä tonttu on onnistunut kesyttämään suurehkon kaupunkirotan kulkupelikseen. Matka on verkkaista, mutta voittaa silti tavallisen löntystelyn.

Metsänneito

Kaunis ja pitkähiuksinen taruolento metsänneito saattoi ilmestyä metsässä liikkuville tai yöpyville miehille. Kun mies yritti lähteä tavoittamaan lumoavaa metsänneitoa, saattoi hän eksyä tai joutua metsänpeittoon.

Kivipeikko

Monien eri versioiden taruolento. Tämän veikeän yksilön koti löytyy pirunpellolta eräältä luonnonsuojelu alueelta. Siellä se seurailee monenmoista kulkijaa, jotka kulkevat lähettyvillä olevilla pitkospuilla. Ilkikurinen keppostelija niille, jotka rikkovat metsän rauhaa, mutta kiltti heille, jotka kunnioittavat sitä.