top of page
pilvet_edit.png

Ylinen

Jumaluus. Luominen. Järjestys.

Näyttelyn teokset on jaettu kolmeen teemaan vanhan maailmankuvan mukaan.

Ylinen levittäytyy taivaana yllämme, ja siellä asuvat maailmaa hallitsevat jumalat ja henget.

Akka

AKKA, Ukko-Ylijumalan puoliso, huolehtii luonnon hedelmällisyydestä, eli niin ihmisten kuin eläinten lisääntymisestä sekä kasvien kasvamisesta. Akka, heimon äiti, maaemo, kykenee muuttamaan muotoaan sekä synnyttämään erilaisia olentoja ja asioita.

Tapio

Tapio – metsien arvostettu jumala sekä Tapiolan valtias. Hän on kaikkialla metsässä, mutta saattoi esiintyä toisinaan ihmisenä, toisinaan eläimen muodossa. Metsien asukkaat olivat hänen väkeänsä ja hän hallitsi myös riistaa. Jos metsämies suututti kiivasluonteisen Tapion, saattoi Tapio eksyttää tämän metsään.

Väinämöinen

Väinämöinen on Kalevalan keskushenkilö ja suomalaisen ja karjalaisen kansanrunouden ja mytologian keskushenkilöitä. Väinämöinen on niin luojajumala, kulttuuriheeros, šamaanisankari, merisankari kuin kosiomieskin. Hän teki ensimmäisen kanteleen; kopan hauen leukaluusta ja naulat hauen hampaista,kielet kiskaistiin hiiden ruunalta. Väinämöinen ei harrastanut väkivaltaa, vaan mitteli paremmuudesta esimerkiksi loitsukilpailulla Joukahaisen kanssa. Lopuksi Väinämöinen vielä lauloi hänet suohon. Suosta pelastautuakseen Joukahainen lupasi Väinämöiselle siskonsa Ainon puolisoksi. Veistin aluksi Väinämöisen Mänty-saippuasta Kauhavan kaksneuvoisella. Sen jälkeen siirryin 3D-mallinnuksen pariin, missä digitaalisen veistämisen avulla tämä myyttinen hahmo sai uuden lookin vuoteen 2022. Nyt hän onkin palvottu Rock-tähti ja kitaravirtuoosi, sillä kantele on vaihtunut sähkökitaraan.

Vellamo

VELLAMO - Hyvästä saaliista tai paremmasta purjehdussäästä haaveileva kalastaja saattaa saada toivomansa, jos käy vaihtokauppaa vedenhaltija Vellamon kanssa. Veden emännäksikin kutsuttu Vellamo on hyväntahtoinen, mutta vastineeksi siitä hän odottaa hyvää käytöstä ja kunnioitusta vesistöjään kohtaan. Onkin sanomatta selvää, että ihmisten toimesta veteen päätyvä roska huolestuttaa ja vihastuttaa myös itse Veden emäntää.