top of page
luut_edit_v6.png

Alinen

Kaaos. Kuolema. Taikuus.

Näyttelyn teokset on jaettu kolmeen teemaan vanhan maailmankuvan mukaan.

Alinen sijaitsee maan alla, jonne sielu kulkee Tuonenvirtaa pitkin kun henki lähtee.

Tuonetar

Alamaailman kuningatar, kuoleman jumalatar. Yhdessä Tuonin kanssa he hallitsevat alamaailmaa. Hän on Kipu-Tytön, Tuoninpojan, Tuonen tytin, Kivuttaren, Vammattaren, Kalman ja Loviatarin, sekä lukuisten vitsausten, sairauksien, demonien ja hirviöiden äiti. Kun Tuoni tuo kuolleita alamaailmaan tarjoaa Tuonetar heille käärmeiden päitä syötäväksi sekä käärmeitä juotavaksi.

Syöjätär

Syöjätär tunnetaan muun muassa käärmeiden, pakkasen, ja tautien emona. Hän on myös juonikas ja viekas - ikuisesti nälkäinen hirviö - joka mielellään syö ihmisiä jos saa heidät ansaan. Nykypäivänä hänestä on kasvanut erilaisten tietokonevirusten äidiksi. Vaikka ruokaa on tänä päivänä hyvin saatavilla ja ihmiset eivät näe nälkää kuten ennen, Syöjättären nälkä ei koskaan helpota.

Rujo, Rampa, Perisokea

Rujo, Rampa ja Perisokea ovat Louhen kolme poikaa. Koska tämä veljestrio ei omista yhteisesti hyväksyttyä ulkomuotoa, voivat ne käytännössä näyttää miltä vain. Nykyisessä inkarnaatiossaan he jakavat yhteisen kehon ja heidät nähdään alati kuolevaisia jahtaavana, kolmipäisenä suomenajokoirana. Rujo on kolmikon kovanaama, joka ei pelkää isotella edes jumalille. Karu ulkomuoto ja räjähdysherkkä luonne tekevät Rujosta pelkoa herättävän otuksen. Rampa ei kykene ilmaisemaan itseään yhtä selkeästi kuin veljensä, mutta huhujen mukaan juuri Ramman purema levittää tauteja ja vitsauksia kuolevaisten keskuuteen. Hän lieneekin veljeksistä vaarallisin. Perisokea ei näe, mutta tämän kuulo- ja hajuaistit ovat erehtymättömät. Tältä veljekseltä mikään ei pysy piilossa.

Huu

Huu on lounaissuomalaisen uskomuksen mukaan olento, joka näyttäytyy enteenä ennen kuolemaa tai kummituksena joka käy puremassa ihmistä. Huunpurema tarkoittaa selittämättömästi ihoon ilmestynyttä mustelmaa, jota on pidetty kuoleman enteenä. Huu vieläkin ennustaa kuolemaa, mutta puremisen sijaan ihminen saa vain tekstiviestin.